home
ubicació
Capellades és un municipi de la comarca de l’Anoia amb una extensió de 2,90 km2 i poc més de 5.100 habitants.

La vila compta amb un important conjunt d’elements patrimonials arquitectònics dels segles XVII al XIX, com ara Casa Bas, l’església de Sta. Maria o el conjunt de cases del barri de la Font de la Reina.

El poble es caracteritza per l’abundància d’aigua del seu territori, la qual cosa ha estat determinat en la configuració del seu paisatge. La Font Cuitora, els jardins de la Bassa o la Cinglera del Capelló en són exemples destacables.

Aquest darrer paratge, producte de les filtracions d’aigua, constitueix un espai d’interès natural i és on es localitza el jaciment paleolític de l’Abric Romaní, actualment encara en excavació científica. Aquest jaciment es considera un dels més importants testimonis europeus per conèixer les comunitats prehistòriques neandertals que visqueren a Europa.

El brollador natural de la bassa juntament amb el riu Anoia van ser decisius en l’assentament de molins al seu entorn i l’establiment de la indústria paperera des del segle XVII. Aquesta activitat ha deixat testimonis d’arquitectura preindustrial de gran valor, com ara el Molí de la Vila —seu del Museu Molí Paperer— i el Molí de cal Munné (antic molí de cal Farreras), ambdós vinculats a la manufactura paperera tradicional.

Avui dia Capellades continua sent una plaça important en l’àmbit paperer per la quantitat d’indústries instal·lades a la zona i la diversitat dels productes fabricats (paper filtre, d’escriptura, cartolina, tissue, paper d’embalatge o cartró). Així, juntament amb el tèxtil i les arts gràfiques, el paper és una de les activitats econòmiques més importants de la vila, que es caracteritza per comptar amb un sector industrial consolidat.
© tallers-soteras.com - 2018 | avís legal