Immersos en l’última fase del projecte OrganicUP

Immersos en l’última fase del projecte OrganicUP

Tallers Soteras participa activament en la fase final del projecte OrganicUP, una iniciativa innovadora d’upcycling que busca transformar residus orgànics del procés de fermentació de la kombutxa en estoigs d’ulleres reciclables i eco-dissenyats.

Després de mesos de recerca i desenvolupament, el projecte es troba en el seu tram final amb la producció dels primers prototips funcionals, fabricats precisament a les instal·lacions de Tallers Soteras, que aporta la seva experiència en industrialització de packaging i desenvolupament tècnic de prototips.

Una segona vida per als residus del SCOBY

El creixement exponencial del consum de kombutxa a Espanya —un 580% d’augment, segons dades del 2022— ha comportat també un increment proporcional dels residus orgànics derivats del seu procés d’elaboració. A Catalunya, on es concentra la major quota de consum, aquests residus actualment només es destinen al compostatge, amb excedents cada cop més difícils de gestionar.

OrganicUP neix com a resposta a aquest repte ambiental, amb l’objectiu de convertir els residus del SCOBY (cultiu simbiòtic de bacteris i llevats) en una nova matèria primera d’alt valor afegit per al sector del packaging òptic. A més de contribuir a la reducció de residus i emissions de CO₂, el projecte aposta per la sostenibilitat i la circularitat a través d’un material reciclable i renovable.

Un projecte col·laboratiu i multidisciplinari

El projecte, coordinat pel Packaging Cluster, compta amb la participació de diferents actors clau del sector:

  • FLiPO, fabricant d’ulleres, ha definit les especificacions del nou estoig.

  • BAU, Centre Universitari d’Arts i Disseny, ha estudiat i caracteritzat el potencial dels residus de kombutxa.

  • Batllegroup s’ha encarregat de l’eco-disseny dels estoigs, atenent criteris de funcionalitat i estètica.

  • Tallers Soteras, com a responsable de producció i desenvolupament del prototip, ha assumit el repte de fer viable la industrialització del nou envàs.

  • Blue Room Innovation està desenvolupant el passaport digital del producte, una eina que garantirà la traçabilitat i la sostenibilitat del packaging al llarg del seu cicle de vida.

Els residus han estat proporcionats per les empreses catalanes Bioma kombutxa i Vitae kombutxa, col·laboradores essencials per a la matèria primera.

OrganicUP és una iniciativa col·laborativa finançada per ACCIÓ – Generalitat de Catalunya, en el marc de la convocatòria Iniciatives de Reforç a la Competitivitat (IRC) 2024.

Compromís de Tallers Soteras

Des de Tallers Soteras, valorem molt positivament poder formar part d’un projecte que combina sostenibilitat, innovació i aplicació pre-industrial. Contribuir a donar una nova vida a un residu orgànic, i fer-ho amb una aplicació tangible com un estoig per ulleres, encaixa plenament amb el nostre compromís amb l’economia circular i la producció responsable.

Amb el suport d’ACCIÓ

Sin comentarios

Publicar un comentario

− 2 = 2